Dżem z papryczek chili

Jeśli nie chcesz się rejestrować, a chciałbyś o coś spytać, to właśnie w tym dziale

Moderatorzy: Wojciech Górny, Ben Lazar

Regulamin forum
Grazyl

Dżem z papryczek chili

Postautor: Grazyl » piątek 18 maja 2018, 08:46

Witam,

Może warto posadzić o jeden krzak chili więcej i zbiór przerobić na dżem.

Spodobał mi się przepis z bloga pinkcake

http://pinkcake.blox.pl/2017/08/Dzem-z-chilli.html



"Dżem z chilli

150-200 g ostrych papryczek chilli

200 g czerwonej słodkiej papryki

1 szklanka octu jabłkowego

500 g cukru



Paprykę i papryczki oczyścić z szypułek i nasion (jeżeli chcecie dżem mega-ostry, to zostawcie trochę pestek z chilli). Zmiksować w blenderze. Cukier rozpuścić w occie najlepiej w szerokim rondlu. Dodać zmiksowane papryki i gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje do takiego stopnia, że kropla upuszczona na zimny talerzyk nie będzie się rozpływała. Przełożyć do wysterylizowanych słoiczków."



Planuję zrobić ten dżem, o ile papryczki mi zaplonują.

Pozdrawiam

Grażyna.



P.S.

Chciałam umieścić ten wpis w przepisach , ale tam trzeba być zalogowanym, więc wylądował tutaj.

Wróć do „Forum dla Gości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości