Postautor: Wojciech Górny » środa 23 sie 2017, 13:32
Tulipany rosną u mnie w grządkach, a ściślej mówiąc na obrzeżu grządek. Ziemia poza grządką jest niemal czystym piachem klasy VIz, ale ziemia na grządce jest w miarę żyzna od kompostu i bardzo grubo wyściółkowana zrębkami, słomą lub sianem. Nie wykonywałem żadnych zabiegów, po prostu na jesieni umieściłem cebulki głęboko pod ziemią i pod ściółką. Od lat samoczynnie odrastają. W odróżnieniu od żonkili, których cebulki mam w czystym niemal piachu, to tulipany mają dużo lepsze warunki. Dlatego zalecałbym użyźnić nieco glebę przekompostowanym obotrnikiem, ale nie dawać go za dużo i wyściółkować. Skoszona i wysuszana trawa (czyli tak naprawdę siano) nie jest najlepszym wyborem ściółki dla tulipanów, bo mogą mieć problem się przez zbite siano przebić wiosną, dlatego też radziłbym w końcu zimy gdy zacznie się ocieplać zmniejszyć grubość ściółki. Nie ma obowiązku sadzenia z tulipanami innych roślin, jeśli ich celem jest wyłącznie efekt wizualny, to nawet chyba powinny rosnąc same, ale to kwestia gustu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
GEOFF LAWTON – “ALL THE WORLD’S PROBLEMS CAN BE SOLVED IN A GARDEN”