Dżem z papryczek chili

Jeśli nie chcesz się rejestrować, a chciałbyś o coś spytać, to właśnie w tym dziale

Moderatorzy: Wojciech Górny, Ben Lazar

Grazyl

Dżem z papryczek chili

Postautor: Grazyl » piątek 18 maja 2018, 08:46

Witam,
Może warto posadzić o jeden krzak chili więcej i zbiór przerobić na dżem.
Spodobał mi się przepis z bloga pinkcake
http://pinkcake.blox.pl/2017/08/Dzem-z-chilli.html

"Dżem z chilli
150-200 g ostrych papryczek chilli
200 g czerwonej słodkiej papryki
1 szklanka octu jabłkowego
500 g cukru

Paprykę i papryczki oczyścić z szypułek i nasion (jeżeli chcecie dżem mega-ostry, to zostawcie trochę pestek z chilli). Zmiksować w blenderze. Cukier rozpuścić w occie najlepiej w szerokim rondlu. Dodać zmiksowane papryki i gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje do takiego stopnia, że kropla upuszczona na zimny talerzyk nie będzie się rozpływała. Przełożyć do wysterylizowanych słoiczków."

Planuję zrobić ten dżem, o ile papryczki mi zaplonują.
Pozdrawiam
Grażyna.

P.S.
Chciałam umieścić ten wpis w przepisach , ale tam trzeba być zalogowanym, więc wylądował tutaj.

Wróć do „Forum dla Gości”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości