Nieco matematyki, czyli o nawożeniu upraw w pojemnikach i w gruncie.

Gdyby o uprawie warzyw wyrabiać sobie opinię na podstawie porad youtuberek i youtuberów można by dojść do wniosku, że warzywa to niezwykle delikatne, eteryczne i bezbronne istoty, wymagające nieustannej troski, zabiegów, oprysków i nawożeń. Na szczęście nie wszyscy youtuberzy, a już na pewno nie wszyscy ogrodnicy ulegają tym trendom – najlepsi, tacy jak Charles Dowding, swoje warzywa jedynie podlewają. Wodą. A jesienią, podają na grządki kompost. I to wszystko.

Tymczasem, jak czytam na ogrodniczych grupach, pod warzywa poszły oborniki, gnojówki, drożdże, sól Epsom, skorupki jajek, skórki od banana i Bóg jeden wie jeszcze co, a przecież jeszcze się nawet na dobre nie zaczął sezon najbujniejszego wzrostu.

Co więcej, mnożą się głosy, że bez tych zabiegów nie będzie żadnych efektów, że szczególnie w uprawach pojemnikowych, nawożenie jest niezbędne – obfite i regularne.

Kopać z koniem się nie zamierzam i pisać że jest inaczej, bo co miałem o tym napisać to już dawno napisałem, ale zamiast tego pozwolę sobie na odrobinę matematyki.

Wyobraź sobie, że w kilkulitrowej donicy uprawiasz pomidora. W donicy znajduje się żyzne podłoże przygotowane przed jego posadzeniem, z dużą dozą kompostu. Załóżmy, że ten pomidor dał plon w postaci jednego kilograma owoców – równe 1000 gram.

Z kilograma Twojego plonu 950 gram to woda. Wniosek z tego jasny – musisz uprawę podlewać, wtedy gdy nie pada. Jeżeli w pojemniku jest dość wilgoci, nie dość że nie musisz, ale nie powinieneś.

Węgiel jest podstawowym elementem wszystkich organizmów żywych. Średnia zawartość węgla w suchej masie roślin wynosi około 45%. Ponieważ suchej masy w pomidorze jest około 5% (50 g na kg świeżego pomidora), zawartość węgla wynosi około 22,5 g (45% z 50 gram). Ten węgiel niemal w całości pochodzi z dwutlenku węgla z powietrza, nie musisz go swojemu pomidorowi dostarczać.

Pomidory zawierają średnio około 2% azotu w suchej masie. W 50 g suchej masy znajduje się zatem około 1 g azotu. JEDEN gram azotu jest w kilogramie Twojego plonu.

Średnia zawartość potasu w suchej masie pomidorów wynosi około 2,5%. W 50 g suchej masy pomidorów znajduje się zatem około 1,25 g potasu.

Wapń stanowi około 0,2% suchej masy pomidorów. W 50 g suchej masy znajduje się zatem około 0,1 g wapnia.

Fosfor stanowi około 0,5% suchej masy pomidorów. W 50 g suchej masy znajduje się zatem około 0,25 g fosforu.

Magnez stanowi około 0,2% suchej masy pomidorów. W 50 g suchej masy znajduje się zatem około 0,1 g magnezu.

Gdyby wszystkie składniki mineralne, jakie pomidor pobrał i umieścił w owocach z nich wyodrębnić, to z jednego kilograma plonu nie uzbierałaby się nawet JEDNA ŁYŻECZKA. Bardziej pół łyżeczki.

Oczywiście, aby wytworzyć ten kilogram owoców, roślina musi wytworzyć korzenie, łodygę, liście i kwiaty, ale przeciętny krzak gruntowego pomidora może osiągać masę od 2 do 5 kg, z zawartością suchej masy wynoszącą około 5-7%. Taki krzak da od 3 do 6 kilogramów owoców, ale pamiętajmy, że rośnie on w glebie, w której są absolutnie wszystkie niezbędne mu do wzrostu składniki, albo w formie dostępnej, albo w udostępnianej przez mikroflorę glebową w zamian za cukry i skrobię. Krzaki pomidora uprawianego w pojemniku, dającego 1 kilogram plonu, rzadko kiedy mają masę powyżej 2 kilogramów, co odpowiada JEDNEJ ŁYŻECZCE SKŁADNIKÓW MINERALNYCH.

Powiedzmy, że uprawiasz omawiany tu krzak pomidora w pojemniku, który jest w stanie pomieścić pięć kilogramów przeciętnej żyzności podłoża.

Na podstawie ogólnie dostępnych danych o przeciętnym podłożu do uprawy warzyw, możemy oszacować zawartość poszczególnych składników dostępnych w 5 kilogramach tego podłoża.

Podłoże do uprawy warzyw zawiera około 30-40% wody, co w 5 kilogramach podłoża przekłada się na 1,5-2 kilogramy wody. Materia organiczna stanowi około 10-15% masy podłoża, czyli 500-750 gramów w 5 kilogramach.

Azot, który w podłożu występuje w ilości 0,2-0,3%, będzie obecny w ilości 10-15 gramów. Fosfor, stanowiący około 0,05-0,1%, będzie obecny w ilości 2,5-5 gramów. Potas, którego zawartość wynosi 0,2-0,3%, będzie występował w ilości 10-15 gramów.

Wapń, obecny w ilości 0,1-0,2%, będzie stanowił 5-10 gramów. Magnez, który stanowi 0,05-0,1% suchej masy podłoża, będzie obecny w ilości 2,5-5 gramów.

Podsumowując, w 5 kilogramach przeciętnego podłoża do uprawy warzyw znajduje się 1,5-2 kilogramy wody, 500-750 gramów materii organicznej, 10-15 gramów azotu, 2,5-5 gramów fosforu, 10-15 gramów potasu, 5-10 gramów wapnia oraz 2,5-5 gramów magnezu. Do tego dochodzą składniki bezpośrednio niedostępne dla roślin, ale uwalniane przez mikroflorę glebową.

Twój pomidor ma więc do dyspozycji co najmniej 3-4 ŁYŻKI STOŁOWE składników mineralnych, a być może, jeżeli użyłeś naprawdę dobrej jakości kompostu, znacznie więcej.

Porównując te dane, zastanów się, czy rzeczywiście nie da się uprawiać warzyw w pojemnikach bez nawożenia? Czy uprawiając w gruncie musisz rośliny notorycznie dożywiać?

W permakulturze, jedna z podstawowych reguł to „Minimum Nakładów, Maksimum Efektów” – zanim po raz kolejny podasz coś swoim ukochanym pomidorom, przemyśl, czy jest to naprawdę niezbędne i konieczne.



 Jeżeli spodobał Ci się ten artykuł, podziękuj autorowi na SUPPI.pl